Skip to content

ULTRATRAIL : EL MATERIAL BÀSIC QUE ET CAL

ultratrail : el material que et cal

A la muntanya val més pecar d’excés que per defecte : prevenir és millor que curar. Aquí parlem del material que necessites si vols iniciar-te en una ultratrail.

És fonamental, que coneguis la funcionalitat i les principals característiques tècniques que has de buscar en l’equipament esportiu que vagis adquirint per afrontar una Ultratrail. Aprofitar els entrenaments per familiaritzar-te amb ell, no esperar al dia de la cursa per descobrir limitacions o mancances en el seu ús o característiques.

L’ordre de prioritat pel que fa a material i equipament per una Ultratrail, hauria de ser:

  • Sabatilles per Ultratrail
  • Vaselina
  • Crema Solar
  • Roba
  • Motxilla (solucions d’hidratació)
  • Bastons
  • Rellotge GPS
  • Frontal

1er Sabatilles per Ultratrail :

Tot un món i, sense cap dubte, del material que més varietat trobaràs. Com trobo les que més s’ajusten a les meves necessitats? Cal començar pel principi, has de conèixer la teva petjada. No només mitjançant una anàlisi biomecànic en estàtic, sinó també, i el que és més important, en dinàmic. Si necessites unes plantilles individualitzades per corregir possibles anomalies, no ho dubtis, és una inversió en salut.

L’absorció dels impactes no es queda en el teu taló i a la mitja sola de la teva sabatilla, sinó que es propaga pel genoll, maluc, columna vertebral.

Els desequilibris musculars que poden aparèixer per causa d’una mala trepitjada caldrà multiplicar per milers en només un entrenament. Busca que la teva plantilla pugui adaptar-se bé, posant-la i traient amb facilitat en la sabatilla que provis. Potser fins i tot et faci variar en alguna talla la sabatilla. Si tens una trepitjada neutra, ho tens més fàcil, i si no, les opcions es redueixen, havent de buscar models amb control de pronació.

Que s’adaptin a diferents tipus de terreny i distàncies.

No tenen les mateixes prestacions unes sabatilles per córrer en terreny enfangat que per pistes i senders assentats. O la que utilitzes per fer un quilòmetre vertical que en la qual confies per a una ultratrail. Per això, si estàs començant o tens un pressupost ajustat tremolaràs quan vegis que l’ideal és tenir diversos parells de sabatilles. Encara que al principi busquis un model polivalent, que et serveixi “una mica per a tot”, amb el temps veuràs que l’especificitat és un valor afegit, i tractant-se de sabatilles encara més.

A més en el teu equip de suport o en la bossa de vida, cal portar un parell de sabatilles de més per si t’agafa la pluja. Córrer amb el peu mullat és garantia que et surtin butllofes.

Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (284) i/o Comprar a Bergfreunde. RUNNING SHOES & TRAIL HOMES, DONES, NENS – TRAIL RUNNING
ULTRATRAIL : EL MATERIAL QUE ET CAL. RUNNING SHOES & TRAIL HOMES, DONES, NENS - TRAIL RUNNING
Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (284) i/o Comprar a Bergfreunde. RUNNING SHOES & TRAIL HOMES, DONES, NENS – TRAIL RUNNING

Vaselina. V-I-T-A-L en una Ultratrail.

Has posar-te-en gairebé tots els plecs del teu cos (fins i tot entre el dels glutis) i en tot el peu per evitar rascades i butllofes. I no només al principi, també en els avituallaments és recomanable que te la vagis afegint.

Aquests són els 10 llocs on posar-se vaselina a l’hora de córrer o algun tipus de producte especial per evitar rascades:
PEUS :

Segurament el punt que més arriba a patir fent distàncies llargues, sobretot si parlem ultratrails de zones tècniques, baixades pronunciades, terrenys descompostos … Imprescindible protegir els punts calents (zona interior, dits, taló, tendó d’Aquil·les …)

ENGONALS :

Per a molts les costures de les malles o pantalons poden arribar a ser un malson a l’hora de córrer llarg. És molt més comú en corredors o corredores amb cames musculades. Amb algun d’aquests productes intentarem evitar la clàssica rascada a l’entrecuix.

MUGRONS :

No hi ha dolor més molest o imatge més dolorosa que un corredor sagnant pels mugrons. Un consell, les samarretes compressives solen ser un bon remei per a això, a l’igual que la vaselina o altres productes.

COLL :

Normalment les “UltraTrail” obliguen a material obligatori, com a conseqüència la majoria de corredors opta per una motxilla, la qual pot provocar rascades al coll, sobretot si aquesta no queda fixa o té les costures mal acabades.

lumbar :

Un altre dels punts calents a l’usar una motxilla, un cinturó o, fins i tot, els mateixos elàstics de pantalons. Hem vist professionals amb rascades molt desagradables en aquesta zona, moltes hores amb el mateix moviment cíclic.

PIT :

Aquest és un punt d’acord, tant per a nois com per a noies, a causa de l’ús de la cinta del pulsòmetre. Aquesta mateixa ens pot causar ferides a la zona de el pit, normalment com a conseqüència d’un deteriorament a la cinta. Els tops, en el cas de les noies, són un altre punt a tenir en compte per a aquest tipus de productes.

AIXELLES :

No tothom és igual de sensible en aquest punt, però hi ha corredors o corredores que amb el propi fregament continu (o amb una samarreta) se li poden crear ferides en aquesta part, fins i tot arribar a sagnar.

ZONES ÍNTIMES :

Anem a generalitzar en aquest apartat … Són molts els corredors que volen tenir aquesta part ben protegida ja que una coïssor en aquest punt pot arruïnar-nos la carrera.

BRAÇOS :

Sol ser un problema molt relacionat amb les costures de la samarreta o si anem en màniga curta. Just a la zona interior on, normalment, coincideix amb una costura, pot arribar a produir-se una febre.

ENTRE LES NATGES :

No sol ser un problema comú entre els corredors o corredores, però algun dels nostres emprovadors ens ho ha comentat. A el pas de les hores, en carreres llargues, de el propi suor o de les mateixes costures dels pantalons, malles o roba interior pot ocasionar rascades.

Ara ja no teniu excusa! Ja podeu fugir de les rascades, molèsties i altres problemes derivats.

La pregunta que molts us estareu fent és: Cada quan podem aplicar aquest tipus de productes? Doncs bé, no hi ha una veritat absoluta, depèn molt del producte i de la persona. Podeu usar més d’una vegada en carrera sense cap problema. Heu anar amb més precaució en zones sensibles com: ulls, boca, pèl capil·lar … etc.

En carrera podem aplicar-la abans i durant, per exemple, en avituallaments. Penseu que hi ha de mides petites pensats específicament per això. ¿Després? Doncs després també vaig poder anar bé, ja que també té una bona capacitat recuperadora per a les zones més crítiques.

Crema solar.

Imprescindible protegir-nos de el sol a alta muntanya. Si bé “El sol és salut” perquè estimula la síntesi de vitamina D la qual afavoreix l’enfortiment ossi prevenint l’osteoporosi i perquè produeix una sensació agradable a l’afavorir l’alliberament d’endorfines. Hem de tenir en compte que podem rebre una important quantitat de radiació ultraviolada si realitzem activitat a l’aire lliure pedalant, corrent o remant durant les hores centrals del dia o en aquells en què l’Índex ultraviolat sigui alt.


Quan la quantitat o la intensitat de la radiació que rep la nostra pell és superior a la saludable la pell respon a l’agressió mitjançant l’oxidació i producció de melanina, el pigment que ens bronzeja donant com a resultat una major protecció a les futures agressions. Les cremades es produeixen quan l’exposició als raigs de sol són superiors a la capacitat de la pell per generar melanina per defensar-se, produint enrogiment, inflamació o fins i tot ampolles.
Se sap que patir freqüents cremades és un factor de risc per desenvolupar càncer de pell.

LIVESYSTEMS- Sport SPF50+ Sun Cream Display – Protecció solar. Per Veure Preu, Detalls, Altres Productes (12) i/o Comprar a Bergfreunde

ULTRATRAIL : EL MATERIAL QUE ET CAL LIVESYSTEMS- Sport SPF50+ Sun Cream Display - Protecció solar.
LIVESYSTEMS- Sport SPF50+ Sun Cream Display – Protecció solar. Per Veure Preu, Detalls, Altres Productes (12) i/o Comprar a Bergfreunde

Roba.

Samarreta tècnica de màniga llarga o curta.

Ha de ser transpirable, sense costures, amb un bon aïllament tèrmic i millor si porta teixit antimicrobià per evitar les males olors.

2117 OF SWEDEN – Eco L/S Merino Top – Samarreta màniga llarga. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (1.667) i/o Comprar a Bergfreunde
ULTRATRAIL : EL MATERIAL QUE ET CAL SAMARRETA TÈRMICA
2117 OF SWEDEN – Eco L/S Merino Top – Samarreta màniga llarga. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (1.667) i/o Comprar a Bergfreunde
Samarreta.

És la que portarem visible durant la competició. Recomanable que el teu equip de suport porti una segona peça. Com no, també ha de ser transpirable i amb les mínimes costures possibles.

ADIDAS – Women’s Own The Run Longsleeve – Samarreta funcional. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (24) i/o Comprar a Bergfreunde

ULTRATRAIL : EL MATERIAL QUE ET CAL . SAMARRETA
ADIDAS – Women’s Own The Run Longsleeve – Samarreta funcional. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (24) i/o Comprar a Bergfreunde
Jaqueta impermeable i paravent.

Si t’has de gastar diners en una peça és aquesta, si us plau no escatimis en això. Imprescindible dins del teu material per a un ultratrail. Si et sorprèn tempesta, calamarsa, pluja i el fred sense anar ben equipat, el sofriment pot ser extrem. Ha de ser com a mínim amb una columna d’aigua de 10000 schmerbers i millor que sigui lleugera i transpirable.

ARC’TERYX – Trino SL Hoody – Jaqueta Softshell. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (39) i/o Comprar a Bergfreunde

ULTRATRAIL : EL MATERIAL QUE ET CAL. JAQUETA
ARC’TERYX – Trino SL Hoody – Jaqueta Softshell. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (39) i/o Comprar a Bergfreunde
Malles o pantalons curts.

Aquí prima la comoditat. Malles llargues com a material complementari per si les temperatures baixen en excés. T’ho pot portar el teu equip de suport o en la borsa de la vida on tinguis el material per a un ultra trail.

ON – PANTALONS de running per dona. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (174) i/o Comprar a Bergfreunde
UltraTrail : el material que et cal Pantalons
ON – PANTALONS de running per dona. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (174) i/o Comprar a Bergfreunde

ALTRES COMPLEMENTS PER ULTRAIL

Mitjons.

Poden ser de canya curta o llargs de compressió. portar sempre de recanvi per poder-los canviar si convé, canviar de mitjons pot ser com canviar per uns peus nous

SALOMON – XT HK – Mitjons running. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (84) i/o Comprar a Bergfreunde
ultratrail : el material que et cal Mitjons
SALOMON – XT HK – Mitjons running. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (84) i/o Comprar a Bergfreunde
Guants.

També opcional en funció de el clima i l’entorn de la prova. Així podràs practicar la ultratrail a l’hivern i evitar que les mans pateixin i apareguin els molestos penellons. Aquesta inflamació de la pell apareix quan passem molt de temps sota l’efecte del fred i la humitat. I causa picors i dolor. Per això és convenient protegir les teves mans a l’hivern.


Però no només a l’hivern és convenient portar guants d’ultratrail. També durant les competicions d’estiu. Així protegiràs les teves mans de frecs i esgarrapades i a més aconseguiràs un adherència extra. Aquests guants d’ultratrail per estiu han de ser transpirables, perquè expulsin la suor. A més, a l’igual que els d’hivern, han de ser resistents a l’abrasió i als el desgast. Solen portar reforç al palmell per a més protecció.

ICEBREAKER – GUANTS Híbrids Adult Tech Trainer – Guants. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (24) i/o Comprar a Bergfreunde

ultratrail el material que et cal Guants
ICEBREAKER – GUANTS Híbrids Adult Tech Trainer – Guants. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (24) i/o Comprar a Bergfreunde
Gorra

La ventilació en una gorra per ultratrail és fonamental i és probablement el punt en el que més atenció has de posar. Ha d’estar fabricada amb materials molt transpirables de manera que permet evacuar la calor. Creu-me, amb l’augment de la nostra temperatura corporal i la suor, no voldràs tenir un forn al cap.

Pràcticament totes les gorres esportives utilitzen materials lleugers, amb malles més espesses en algunes zones per facilitar aquesta transpiració i permetre el flux d’aire. A el mateix temps les gorres per córrer també tenen la funció d’absorbir la suor i aquí també entra en joc la capacitat de l’material per evacuar-ajudant que s’evapori.
Finalment no va malament comentar que un bon ajust sempre s’agraeix.


Una variant de la gorra de tota la vida és la visera.

La visera té l’avantatge que és més fresca i lleugera, ja que evita que la suor del cap arribi a la cara, però a el mateix temps té la màxima transpirabilitat. Ocupa un espai mínim a l’hora de guardar-la, però per contra, també protegeix menys de el sol, perquè et donarà directament. La preferència depèn dels gustos de cadascú, tot i que a la fi acabaràs amb una de cada i triaràs segons el moment.
Tant la gorra com la visera tenen la nostra vista i part de la cara del sol, però també ens serveix per a la nit, sobretot si es tracta de models amb teixits reflectants. De la mateixa manera, la gorra i la visera running també protegeixen de la pluja.

CHASKEE – Reversible Cap Tribal Print – Gorra. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models de Gorres o Viseres (24) i/o Comprar a Bergfreunde
ultratrail el material que et cal Gorra
CHASKEE – Reversible Cap Tribal Print – Gorra. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models de Gorres o Viseres (24) i/o Comprar a Bergfreunde
Tubular
Orelles, nas i cara (juntament amb els dits dels peus i mans) són de les zones corporals més exposades a les inclemències meteorològiques.

Pots portar la millor jaqueta impermeable, el tallavents més eficaç, però si les teves mans, peus i sobretot cap no estan protegits, estàs perdut. Portar cap i coll ben protegits de les condicions mediambientals, tant de l’fred i el vent, com dels rajos solars, serà fonamental perquè la teva ultratrail sigui segura.

És al cap i al coll és on més concentració de cèl·lules nervioses hi ha, de manera que aquestes parts són més sensibles als canvis de temperatura que qualsevol altra part de el cos. La pèrdua de calor depèn de la circulació sanguínia, i al cap i al coll no hi ha més vasos sanguinis que en qualsevol altra part de el cos. Les parts corporals més actives i vitals seran les més irrigades i, en conseqüència, les més calentes, i com és lògic, les parts de el cos que més calor perden són aquelles que es troben a l’descobert.

ORTOVOX – 120 Tec Print Neckwarmer – Bufanda de Coll. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (101) i/o Comprar a Bergfreunde
Ultratrail : El material que et cal bufanda de coll
ORTOVOX – 120 Tec Print Neckwarmer – Bufanda de Coll. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (101) i/o Comprar a Bergfreunde
Ulleres de sol.

Poden ajudar-te a protegir els teus ulls. Recomanable que siguin de categoria 3 amb una protecció 100% contra UVA, UVB i UVC. Si les lents són polaritzades molt millor.

JULBO – Aero Zebra Light Fire S1-3 – Ulleres de sol. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (38) i/o Comprar a Bergfreunde
 trail el material que et cal ULLERES DE SOL
JULBO – Aero Zebra Light Fire S1-3 – Ulleres de sol. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (38) i/o Comprar a Bergfreunde

Motxilla amb xiulet, bossa d’hidratació i bidons.

Recomano que sigui tipus armilla però amb suficient capacitat. Les de 5 litres per a un ultratrail són molt justes. 10 litres com a mínim és l’ideal . El compartiment per a la bossa d’hidratació com a mínim de 2 litres. Hi portarem la beguda isotònica o energètica que considerem. Les butxaques per posar els bidons com més folgats millor.

En els bidons posarem l’aigua per prendre’ls amb els gels quan estiguem en plena cursa. Els de tipus tou van molt bé ja que no molesten per res quan els portes plens. És important que porti butxaques davanteres amplis per poder posar el mòbil i els gels o un altre material que considerem necessari treure i ficar amb rapidesa i facilitat. És bo que l’equip de suport porti una bossa bessona perquè la transició a l’avituallament sigui molt ràpida.

SALOMON – Women’s Advanced Skin 8 Set.  Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (163) i/o Comprar a Bergfreunde
 el material que et cal Motxilla
SALOMON – Women’s Advanced Skin 8 Set.  Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (163) i/o Comprar a Bergfreunde
Bastons per Ultratrail.

Imprescindibles en el material per a un ultratrail, tant en pujades com en baixades. Pots escollir entre els de fixació amb sistema de tancament per aixafament amb cargol o els ultralleugers plegables. Els de fixació amb cargol l’avantatge que tenen és que els pots graduar en funció del desnivell i els ultralleugers per la seva facilitat en plegar i desplegar. Recomanem dominar i entrenar la tècnica de baixada, pujada i en pla amb ells. Ho agrairàs quan portis més de 50 quilòmetres a les cames i encara et quedin 20 més.

LEKI – Mico RCM Superlight – Bastons de trail running. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (19) i/o Comprar a Bergfreunde
Ultratrail el material que et cal Bastons
LEKI – Mico RCM Superlight – Bastons de trail running. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (19) i/o Comprar a Bergfreunde
Rellotge GPS per Ultratrail.

Els aspectes més importants que ha de portar un tipus de rellotge com aquest per situar-te en el rumb i ritme de carrera són:
La bateria com més duri molt millor. Pots portar un carregador portàtil per poder recarregar-durant alguna parada llarga.
Que et puguis descarregar el track de la cursa. Molt recomanable per si la senyalització no és bona i hi ha risc de perdre.
Indicacions de l’desnivell positiu acumulat i l’altitud.
Tot el referent a ritmes de carrera i control de pulsacions (en valors absoluts, en relació a la nostra freqüència cardíaca màxima i que ens indiqui la zona d’intensitat on estiguem treballant).
Que ho puguis configurar perquè et avisi cada quant has beure i menjar durant la cursa.

GARMIN – Fenix 6S Pro – Rellotge multifunció. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (5) , Altres Productes (+9) i/o Comprar a Bergfreunde
 el material que et cal Rellotge
GARMIN – Fenix 6S Pro – Rellotge multifunció. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (5) , Altres Productes (+9) i/o Comprar a Bergfreunde
Smartphone.

Recomanable portar bateria de recanvi ja que en segons quins proves no et deixen portar-lo en mode avió. Aconsellable que et descarreguis l’aplicació Alpify que et connecta de forma ràpida i efectiva amb els serveis d’emergència 112 i 911 i mana la teva posició de forma automàtica si han de rescatar-te.

Hidratació.

Tal com hem comentat abans, posar la beguda energètica a la borsa i l’aigua en els bidons. De la bossa cada 10 minuts prendre un o dos glops de líquid 50/70 ml. L’aigua per quan prenguis un gel o estiguis menjant alguna cosa sòlida durant el transcurs de la cursa. En els avituallaments menjar el més natural possible i beure aigua. Com a referència has beure entre 500 i 800 ml de líquid a l’hora.

Nutrició.

Durant la carrera menjar pa de llet amb pernil dolç o xocolata o alguna fruita com el plàtan i alternar amb gels cada 45 minuts més o menys. En els avituallaments menjar sòlids naturals i beure només aigua. Perquè tinguis una referència has de consumir entre 300 i 400 calories a l’hora perquè el teu homeostasi (equilibri) no es vegi perjudicat

Frontal per Ultratrail.

Ja sigui per a una cursa nocturna o bé per a un ultratrail a què haurem de recórrer una bona part de l’recorregut de nit, és bàsic disposar d’un bon frontal entre el nostre equipatge per ultratrail.
Està clar que el primer i més elemental és l’ús que anem a donar-li al nostre frontal. No és el mateix una llum per anar d’excursió, quan anem a un ritme molt més tranquil i assossegat, que un frontal que ens ha de permetre poder albirar el camí que tenim per davant, per exemple, en una baixada tècnica de gran rapidesa. És per això que el primer element en què ens hem de fixar és la potència.


1-La potència.

És clar que els lúmens són una referència necessària i significativa a l’hora de valorar la potència d’un frontal, ja que ens indicaran l’abast de la llum de llanterna que tenim entre mans (o, més ben dit, al nostre cap). I és que els lúmens de potència són importants per a la qualitat de la visió, però no menys capital és el paper que juga l’obertura d’el feix lluminós i l’abast que aconsegueix. Els frontals de bombetes incandescents solien tenir un abast d’uns 30 metres, mentre que la tecnologia LED actual permet arribar, en alguns casos, fins als 300 metres (amb 40 lúmens s’assoleixen uns 10-12 metres, perquè tingueu una referència).
Tot el que siguin llanternes o frontals per sota d’aquesta xifra de 200 lúmens seran insuficients per afrontar amb garanties de seguretat una cursa nocturna per la muntanya.

La llum dels frontals LED (la tecnologia que ha canviat aquest producte totalment en els últims anys) pot ser de fins a 2 colors. I és que alguns d’aquests aparells LED emeten dos tipus de llums: un d’una tonalitat més blavosa, donant la impressió que il·lumina més, i una altra més groguenca, conseqüentment més càlida. Sent sincers, aquesta última -amarillenta- és potser la millor opció, ja que s’assembla més a la llum natural. I aquest és un extrem que anem a agrair amb el pas de les hores, especialment si va acompanyat d’una homogeneïtat en la il·luminació.

2-El disseny.

Lleuger i petit. Un bon frontal de trail running ha de reunir aquestes 2 característiques en el seu ADN. Lleuger, perquè correm amb ell al cap i tot el que sigui notar-ho en excés va a ser perjudicial per a l’avanç de la nostra marxa. A més, el pes ha d’estar ben repartit, de manera equilibrada, perquè ens sigui més còmode trotar amb ell. Petit perquè ha de tenir una mica de minimalista en el seu disseny per maximitzar el seu rendiment en poc espai i, d’aquesta manera, ens serà molt més còmode de córrer amb ell (o bé portar-lo en la nostra motxilla quan no necessitem del seu ús).

Dins el disseny, també ens hem de fixar en la possibilitat que el frontal que comprem tingui llum posterior. Es tracta d’una llum que, en algunes proves de llarga distància, és obligatòria, per poder distingir entre la foscor als corredors que ens precedeixen en el camí. El fet que vingui incorporada, de sèrie, farà que ens puguem despreocupar totalment d’aquesta segona llum.

3- La comoditat.

Els frontals poden tenir una única banda elàstica al voltant del cap o bé un sistema addicional a la part superior que els doti de més estabilitat. En funció de la nostra comoditat i ús, podem optar per un sistema o bé un altre, però no és una qüestió intranscendent. I és que aquesta cinta elàstica és l’encarregada de subjectar amb fermesa la llanterna. Si aquesta és més ampla, pot ser més estable, però potser menys còmoda (és qüestió de provar-nos diferents models i observar quin ens ve millor).

També hem de fixar-nos en que l’interruptor d’encesa (i els respectius canvis de funció) sigui fàcil d’accionar, a més d’un disseny fàcil i senzill que ens permeti desmuntar les diferents parts en cas de necessitat (per exemple, dur a terme un canvi de piles amb guants posats, un extrem que, en algunes ocasions, pot resultar una operació d’allò més complexa). El pes, aspecte citat anteriorment dins de l’apartat de el disseny, també pot determinar la comoditat d’una llum LED. De fet, no és el mateix córrer 7 hores nocturnes amb un LED que no arriba ni als 100 grams que un altre amb molt més pes

4-La bateria.

Recarregable amb o sense port USB (o bé amb piles), ja que si hem de passar-nos més d’una nit a la muntanya, el més probable és que haguem de fer servir 2 parells de bateries per poder arribar a meta. L’autonomia real de la bateria pot variar en funció dels models, encara que en alguns d’ells és superior a les 30-40 hores (això sí, en funció de la temperatura exterior, aquesta durada pot variar ostensiblement, i si fem servir la llanterna a la seva màxima potència, està clar que la seva autonomia no serà la mateixa).

Requerim un frontal LED potent, però també que aquesta potència perduri en el temps el màxim possible. I és que de res ens servirà una llanterna amb un gran nombre de lúmens i un bon halo si després la seva vida útil no passa dels 4-5 hores. I és que, per a un ultratrail, ens interessarà una autonomia màxima amb una bona potència (cosa que, especialment, s’agraeix quan estem cansats després de moltes hores corrent i també sota la foscor de la nit, quan els reflexos i percepcions poden diverses de forma ostensible). És bo dur sempre un segon frontal, que a més de garantir major autonomia també ens permet la substitució en cas necessari per avaria

5-La impermeabilitat.

De nit, I a la muntanya, podem trobar-nos amb un factor com humitat. A més, també pot pujar-se a el carro un viatjant inesperat i no desitjat: la pluja. En aquest aspecte, cal que el frontal en qüestió tingui un alt índex d’impermeabilitat i que sigui resistent a la humitat (un índex IPX 5 o 6, en l’argot sobre aquesta qüestió, seria més que suficient; sense necessitat d’arribar a el grau 7, que permet la immersió completa en 1 metre d’aigua sense que penetri líquid durant 30 minuts).

SILVA – Trail Speed 4XT – Llanterna frontal. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (36) i/o Comprar a Bergfreunde
SILVA – Trail Speed 4XT – Llanterna frontal. Per Veure Preu, Detalls, Altres Models (36) i/o Comprar a Bergfreunde

TAMBÉ ET POT INTERESSAR …

TREKKING : MATERIAL BÀSIC PER LA SEVA PRÀCTICA

TREKKING : MATERIAL BÀSIC PER LA SEVA PRÀCTICA

%d bloggers like this: