Skip to content

CICLISTA, JA SAPS DE QUIN PEU CALCES ?

CICLISTA, JA SAPS DE QUIN PEU CALCES ?

ELS PEUS DEL CICLISTA I LA IMPORTÀNCIA DEL CALÇAT

Els peus del ciclista són una de les parts que més càrrega reben en cada sortida amb bici, i alhora, una de les més oblidades. Suporten dia rere dia la càrrega dels watts que desenvolupen les nostres cames en cada esforç, per tant, pateixen una exigència permanent. Llavors el calçat mtb …

SÓN ELS PEUS ELS GRAN OBLIDATS DEL SICLISTA ?

Els peus són l’últim punt entre calçat ciclista i el pedal quan transmetem la força al pedalar. Així doncs, suporten una gran càrrega i, per això, hauran d’estar el més estables possible ja que tindrà una gran repercussió en diverses zones de cames i maluc.

És important visualitzar el peu dins de la sabatilla per entendre que està format per tres punts de suport en forma de triangle. L’os del calcani que forma el taló i que amb prou feines té repercussió en el ciclisme. Els caps del primer i cinquè metatarsià (part dels ossos de el peu) que posseeixen gran rellevància en aquest esport perquè és el lloc en el qual més força-watts s’arriba a transmetre.

TALLA DE SABATES DE CICLISME

L’ús de sabates de ciclisme que s’ajusten perfectament als peus és una necessitat al ciclisme. Per a això el primer és conèixer la nostra mida de sabates, que no sempre és una tasca fàcil ja que les mides no solen coincidir exactament amb les sabates de carrer.

MOLÈSTIES I LESIONS ALS PEUS

És de gran importància que la força exercida pel ciclista arribi als pedals amb la màxima eficàcia. D’altra banda, és aconsellable eliminar al màxim el dolor i les molèsties als peus, fet que implica l’ús de sabates còmodes i eficaces.

Si a més de l’eficàcia, el confort i l’elegància volem una sabata que ens permeti evitar lesions, és important portar calçat de ciclisme adequat per a cada tipus de peu i cada especialitat ciclista.

El més important és que les sabates s’adaptin perfectament als peus del corredor.

DITS ADORMITS

Sovint escoltem ciclistes, que s’adormen els dit dels peus. La causa més probable sol ser a causa de l’ús de calçat ajustat o massa ajustat.

També cal assenyalar que les sabates ajustades poden causar irritació en els extensors (empenya). Alguns ciclistes pateixen rampes, probablement causades per una posició de dit en forma d’urpa.

Les plantilles adequades milloren la pressió de la sembra, però, per millorar el rendiment és important aconseguir una bona posició.

CICLISTA MESURA LA LONGITUD I AMPLADA DELS TEUS PEUS

De la mateixa manera per determinar la mida correcta de les nostres sabates de ciclista, hem de conèixer la longitud i l’amplada dels nostres peus. A més, amb això podrem conèixer en centímetres, la mida del calçat que necessitem.

També és important comprovar la mida de les sabates i comparar-lo amb la longitud del nostre peu. Cada fabricant disposa normalment de taules amb aquestes dades així com també les diferents amplades disponibles.

Finalment, és important tenir en compte que les mides idèntiques en general poden diferir en longitud i amplada respecte a les talles entre diferents fabricants.

MESURAR LA LLARGADA DEL PEU

 • En primer lloc, prendre un full de paper Din A4 i posar-lo a terra unit a la paret.
 • A continuació, col·leu un peu de mitjó sobre el paper, el taló s’ha de recolzar completament a la paret.
 • A continuació, dibuixeu una línia transversal al final del peu que normalment coincideixi amb el dit gros del peu.
 • A continuació, traieu el peu i mesureu la distància i coneixereu la longitud del peu en centímetres.
 • Pensa en mesurar els dos peus, encara que molt lleugerament sovint difereixen en longitud.
 • Utilitza sempre la majoria de les dues mesures a l’hora d’escollir les teves noves sabates de ciclista i ja que el peu necessita tenir una mica d’espai de respiració dins de la sabata, afegir uns 5 mil·límetres a aquesta mida.
 • Els 5 mm que afegiu a la longitud mesurada del peu poden variar de persona a persona, ja que algunes persones poden preferir un ajust lleugerament més estret que altres, però assegureu-vos que la nova sabata s’assembla a un guant.
 • Ara que sabeu la longitud dels peus + l’espai addicional necessari dins de les sabates, coneixeu el nombre en centímetres que ha de coincidir amb la mida del calçat que vas a comprar.
 • Finalment, utilitzar la taula de mides proporcionada pel fabricant. Normalment és un número més que les nostres sabates de carrer.

COMPROVEU L’AMPLADA DEL PEU

També té una gran influència a l’hora d’escollir noves sabates de ciclisme, l’amplada del nostre peu, que també pot ser diferent entre peus de la mateixa longitud.

Per determinar l’amplada del calçat que voleu comprar, mesureu la circumferència del peu per la part més àmplia del mateix. Mesura els dos peus, podrien variar, si és així, utilitzar la mesura més àmplia. A més, assegureu-vos que no teniu els peus inflats aquest dia.

En els taulers de mida que tenen les diferents marques, comprova en la mesura corresponent a la seva mida de sabata si la seva amplada del peu es correspon al seu torn, amb un peu estret, mitjà o ample, tenint en compte la mesura que va fer a l’amplada del peu.

Una altra consideració a tenir en compte és que la sabata encaixa perfectament a la seua empenya del peu perquè en cas contrari la nova sabata podria causar molèsties significatives.

SABATES PER CICLISTA

Com és ben sabut, hi ha sabates al mercat pensades per a diferents especialitats ciclistes.

Hi ha dos tipus de sabates de ciclisme

 • Sabates dissenyades per carretera, és difícil caminar amb elles per l’ús de cales exteriors.
 • Sabatilles de muntanya, que porten les cales encastades i també estan dissenyades per poder caminar amb elles.

ÉS IMPORTANT UN BON AJUST

 • En primer lloc, el taló s’ha d’ajustar perfectament per mantenir-lo unit durant tota la rotació del pedal.
 • Quan la sabata està subjectada, hi ha d’haver una pressió uniforme sobre l’empenya.
 • Al final de la sabata, hi ha d’haver una petita càmera de dit
 • A més, la sabata ha de mantenir l’empenya estable sense pessigar-la.
 • Tampoc hi ha d’haver grans buits o plecs en el material.
 • Finalment, la bola del peu ha d’estar a la part més ampla de la sabata per permetre el correcte posicionament de la cala.

LA SABATA PER DONA

 • A l’hora de comprar sabates de ciclisme, el primer que cal tenir en compte és la diferència anatòmica entre els peus masculins i femenins.
 • El peu femení no difereix del masculí només per la seva mida.
 • A més d’això, el peu de la dona sol tenir un arc més alt que l’home, un taló més estret i un primer dit de el peu menys profund. .
 • La circumferència de l’empenya del peu femení també és més petita.
 • A més, la dona té un pas més curt i longituds de turmell que l’home.
 • L’anatomia del peu femení requereix sabates dissenyades específicament per adaptar-se a les dones.

TRIA BÉ LA MIDA DE LA SABATA

 • El primer és triar la mida de la sabata que correspon als peus (no sempre coincideixen d’una marca a una altra).
 • També comproveu la taula de cada marca i assegureu-vos, comproveu l’amplada de les sabates abans de comprar-les.
 • No compri sabates de ciclisme per al disseny més bonic, si no per adaptar-se millor als seus peus.
 • Finalment, no importa si les sabates no són les més boniques, especialment per portar-les en competició.

Després d’haver pres totes les mesures necessàries i comprovar-ho tot dues vegades, prova el nou calçat fins que trobis el que millor s’adapti al teu peu. Quantes vegades després de comprar unes sabates noves, no han acabat arraconats a l’armari perquè eren grans o massa petits i o bé ens feriren, o no ens sentim còmodes amb elles.

CONSELLS SOBRE EL CALÇAT PER CICLISTA

Cal ser conscients de la importància que tenen els nostres peus i prestar-los l’atenció que es mereixen tant pel ciclista com a la vida diària.

PER AIXÒ DEIXEM ALGUNS CONSELLS SOBRE CALÇAT PER CICLISTA
 1. -Evitar sabatilles molt estretes a la puntera per evitar molèsties als dits.
 2. -Triar bé la talla del calçat mtb és molt important. L’objectiu és que no es mogui el peu a cada pedalada evitant així l’escalfament o cremor a la planta de el peu per fricció.
 3. -És recomanable evitar les formes molt estretes en peus amples. Això és una cosa molt comú entre els cicloturistes.
 4. -Al comprar calçat per ciclista caldria valorar la qualitat de la sabata i, sobretot, que sigui el correcte per al nostre peu. És a dir, és preferible gastar-se un poc més de diners però portar unes sabatilles bones que ens permetin gaudir d’aquest esport.
 5. -T’aconsellem que evitis les sabatilles poc transpirables per evitar l’escalfament o cremor del peu a l’estiu.
 6. -Triar sempre un bon mitjó, atenent l’estació de l’any en què estiguem, serà clau.
 7. -És molt important una bona col·locació de les cales.
 8. -Portar les ungles ben tallades, en forma recta i llimades evitarà en gran mesura que es clavin a la carn produint el que anomenem “ungla encarnada”.
 9. -Un estudi de la trepitjada i realitzar una prova de biomecànica amb les mantes de pressió et traurà de molts dubtes i evitarà problemes i lesions a curt i llarg termini.-
GARNEAU – Carboni LS-100 III – Sabates de ciclista de carretera per home. Per Veure Preu, Detalls, Altres Productes i/o Comprar a Bergfreunde
CICLISTA, JA SAPS DE QUIN PEU CALCES ?
GARNEAU - Carboni LS-100 III - Sabates de ciclista de carretera per home.
GARNEAU – Carboni LS-100 III – Sabates de ciclista de carretera per home. Per Veure Preu, Detalls, Altres Productes i/o Comprar a Bergfreunde
SHIMANO – Fahrradschuhe SH-TR5 – Sabates de ciclisme per Dona o Home. Per Veure Preu, Detalls, Altres Productes i/o Comprar a Bergfreunde
CICLISTA, JA SAPS DE QUIN PEU CALCES ?
SHIMANO - Fahrradschuhe SH-TR5 - Sabates de ciclisme per Dona o Home
SHIMANO – Fahrradschuhe SH-TR5 – Sabates de ciclisme per Dona o Home. Per Veure Preu, Detalls, Altres Productes i/o Comprar a Bergfreunde
NORTHWAVE – Spider Plus 2 – Sabates de ciclisme d’home per MTB. Per Veure Preu, Detalls, Altres Productes i/o Comprar a Bergfreunde
CICLISTA, JA SAPS DE QUIN PEU CALCES ?
NORTHWAVE - Spider Plus 2 - Sabates de ciclisme d'home per MTB
NORTHWAVE – Spider Plus 2 – Sabates de ciclisme d’home per MTB. Per Veure Preu, Detalls, Altres Productes i/o Comprar a Bergfreunde
SHIMANO – Fahrradschuhe SH-MT5 femení – Sabates de ciclisme de Dona per MTB. Per Veure Preu, Detalls, Altres Productes i/o Comprar a Bergfreunde
CICLISTA, JA SAPS DE QUIN PEU CALCES ?
SHIMANO - Fahrradschuhe SH-MT5 femení - Sabates de ciclisme de Dona per MTB
SHIMANO – Fahrradschuhe SH-MT5 femení – Sabates de ciclisme de Dona per MTB. Per Veure Preu, Detalls, Altres Productes i/o Comprar a Bergfreunde

NO US OBLIDEU DE LES CALES !

LA IMPORTÀNCIA DE LES CALES

El peu és la part del cos que transmet tota la força al pedaleig, per la qual cosa és vital que el peu-pedal encaixi.

A més, les cales de les sabates, són els elements encarregats de fer l’ajust entre les sabates i els pedals. Per tant, cales mal ajustades, a més de provocar la pèrdua d’eficàcia en el pedaleig, poden causar lesions importants.

A més de l’ajust perfecte de les cales, és important aconseguir una bona tècnica de pedaleig, que també influeix en una bona posició sobre la bicicleta.

Aquí intentarem donar-te els consells més adequats per a la correcta col·locació i ajust de cales tant en calçat de ciclisme de carretera com en BTT.

MUNTATGE I AJUST DE LES CALES A LES SABATES

Dues són les coses a tenir en compte a l’hora de col·locar les cales a les sabates: L’angle de la cala de la sabata en relació amb l’eix del pedal i la posició  avançament retrocés..

LOCALITZAR METATARSIANS 1 i 5

 • Primer posa’t les sabates amb els mitjons de ciclisme que sols portar, lliga-les .
 • A continuació, localitzeu prement amb el dit a la sabata, el primer metatarsià, (articulació del dit gros i part mes externa i voluminosa ).
 • A continuació, també localitza el cinquè metatarsià (part voluminosa al costat del dit petit).

MARCA LA LÍNIA METATARSIÀ

 • En primer lloc, posar un tros de cinta adhesiva a la sabatilla i fes una marca al centre exacte de la zona voluminosa i després estén la marca fins la sola.
 • A continuació, feu el mateix a l’altre costat de la sabata, localitzant i marcant el cinquè metatarsià.
 • A continuació, dibuixeu una línia transversal entre aquestes marques, aquesta és la línia metatarsià.

MARCA LA LÍNIA LONGITUDINAL

 • Ara dibuixa a la sabata una línia longitudinal des del centre de la punta de la sabata i passa pel cargol central, l’encreuament amb la ratlla transversal ha de coincidir just a sobre de l’eix del pedal.
 • Des de la intersecció de les dues línies (encreuament), marcar una altra línia creuada, aquesta vegada perpendicular a la sabata, utilitzar els forats posteriors per a la cala com a guia.
 • Aquesta línia ha de coincidir amb la marca central que aporta la cala, mentre que el centre longitudinal de la cala ha de coincidir amb la marca longitudinal que heu marcat a la sola de la sabata.
 • Si per desgràcia, les marques de la sola no es veuen, cola trossos de cinta adhesiva i marca en ells.

Marca els centres de la cala

 • En el cas que la cala no disposi de la marca central, col·loqueu-la al pedal i als costats de la cala, feu marques a la cinta adhesiva que prèviament heu enganxat. A més, aquestes marques han de coincidir amb el centre exacte de l’eix del pedal.
 • Munteu la cala a la sabata amb les marques fetes, estrenyeu els cargols però no del tot (no us oblideu de les volanderes).
 • A més, intenta que la cala coincideixi amb la línia longitudinal que marca a la sabata (aproximadament).
 • Finalment, col·lem la sabata amb la seva cala al pedal en absència d’un últim enduriment.

ALINEAR LA SABATA AL PEDAL I LA BIELA

 • En primer lloc, s’ha de girar suaument a la cala fins que el taló estigui entre 0,5 i 1 cm de distància de la biela . Si no es pot mantenir aquesta distància de taló de cigonyes de 0,5-1 cm, tractar de fer que la sabata perfectament paral·lela longitudinalment al marc i la sabata a l’altre peu. Vigila’t pedalant i corregeix tantes vegades com sigui necessari.
 • Si abans de muntar les noves cales, el seu pedaleig estava lluny d’aquesta norma, no ha de fer tota la transició per cop. Podeu acostar la posició de la sabata a la norma a poc a poc, prendre tot el temps necessari i així evitar lesions.
 • A més, assegureu-vos que les marques de la cala i les de la sabata encara coincideixen.

ENDURIMENT FINAL

 • A continuació, es pot donar l’enduriment final als cargols de les cales fortament.
 • Finalment, si se sent incòmode, modificar lleugerament l’angle del peu respecte a la biela (separar o acostar el taló a la biela). Cales de qualitat permeten una mica de joc (per tant, a les cales hauries d’estalviar, podria ser motiu de lesió).

Tot i que tots aquests ajustos semblen complexos, estic segur que seràs pacient per fer una bona feina. Ningú com tu notarà totes les sensacions que s’apreciaran amb els diferents escenaris i modificacions.

MUNTATGE I AJUST DE LES CALES A SABATES BTT

A més, el posicionament i muntatge de cales de BTT és el mateix que el dels camins, encara que els ancoratges difereixen una mica. També assegureu-vos de muntar totes les àncores proporcionades pel fabricant d’acord amb les seves instruccions.

TAMBÉ US POT INTERESSAR :


%d bloggers like this: